Overheerlijke gebakken tong

Even door de bloem halen met wat zout en peper is voldoende

Bereidingswijze

 1. Smelt in een pan de boter op laag vuur. Klaar de boter door met een schuimspaan de schuimige, eiwitrijke laag eraf te scheppen.
 2. Dep de tongen droog met keukenpapier of een schone theedoek. Bestuif de tongen licht met bloem. Klopt eventueel overtollig bloem eraf.
 3. Verhit een flinke klont boter in een royale koekenpan op hoog vuur. De tongen moeten niet tegen elkaar aan liggen. Gebruik eventueel meerdere pannen. Of bak de tong per keer in één pan waarbij je de gebakken tongen warm houdt in een oven van 60 graden.
 4. Pak de tong bij de staart en laat hem langzaam (de kop eerst) in de pan glijden. Bak de tongen 5 tot 6 minuten aan elke kant goudbruin. Til de vis soms even op aan de staart om de boter eronder te laten vloeien (dit voorkomt aanbakken).
 5. Voor de saus: haal de tong uit de pan en zet apart. Zet het vuur laag en doe extra geklaarde boter in de pan. Laat de boter even licht kleuren. Blus af met het sap van de citroen zodra de boter is gesmolten. Voeg de peterselie toe en roer door elkaar.
 6. Serveer de tong op een groot bord. Overgiet royaal met de warme peterselie-botersaus. Lekker met een glas droge witte wijn en groene salade met gekookte krielaardappelen.

Weetje!

De Fransen noemen het ’sole meunière’. A la meunière is ene bereidingswijze waarbij vis (of een ander product) licht met bloem wordt bestoven en vervolgens royaal in de boter wordt gebakken.

© favorflav

Wat heeft u nodig?

voor 4 porties

 • 4 tongen
 • 200 g botor
 • 2 el peterselie, fijngehakt
 • 1 citroen
 • bloem
 • peper en zout

Nog meer heerlijke recepten?