Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en grijze garnalen

Om van te genieten tijdens de koude dagen.

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen met de bloemkoolroosjes in zout water tot het gaar is.
  2. Kruid de schelvisfilet met peper en zout en leg ze in een beboterde ovenschaal.
  3. Smelt op een middelhoog vuur de boter. Als de boter gesmolten is kan de bloem worden toegevoegd. Klop met een garde tot een roux ontstaat. Giet er geleidelijk aan al roerend 500ml melk en 150 g kaas bij. Roer tot een gladde saus en haal van het vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  4. Schenk drie kwart van de saus over de stukken visfilet. Bestrooi ze met de rest van de kaas en zet het 5 minuten in de oven. Verander tot slot de stand naar grill en laat de schotel nog 10 minuten staan.
  5. Giet de aardappels en de bloemkoolroosjes af. Stamp ze tot een grove puree. Schenk er de rest van de saus bij en roer door. Voeg er dan de resterende melk, de eidooier en een klontje boter bij. Meng er helemaal op het einde de kervel door. Voeg tot slot eventueel nog wat peper en zout toe.
  6. Serveer de stamppot samen met de vis. Werk af met garnalen.

Dit moet u weten!

Schelvis is de grotere broer van de wijting. De vis heeft een karakteristieke ‘duimdruk’ op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. Veel mensen vinden schelvis nog lekkerder dan kabeljauw, Daarnaast bevat het veel vitamines.

© 15gram.be

Wat heeft u nodig?

voor 4 porties

  • 4 schelvisfilets
  • 500 g grijze garnalen, gepeld
  • 850 g aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 30 g bloem
  • 180 g gruyère, gemalen
  • 1 eidooier
  • 600 ml halfvolle melk
  • 2 klontjes boter
  • 1 el kervel, fijngehakt
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • Peper en zout